ŽIVETI SA EKCEMOM: mali saveti koji će vam puno značiti

Kako god da nastane, ekcem ili dermatitis se karakteriše sličnim simptomima kod većine osoba. Učestalost i intenzitet pojave karakteristčnih simptoma u toku godine varira i razlikuje se od osobe do osobe. Isto tako, varira i individualni odgovor kože na različite vrste terapijskih pristupa.

Međutim, ono što je zajedničko svima koji imaju ekcem na koži jeste da se moraju pridržavati određenog režima higijene, nege i zaštite kože. Zbog toga smo za vas izdvojili nekoliko korisnih saveta za koje smatramo važnim, ili možda najvažnijim u prevenciji i kontroli ispoljavanja simptoma ekcema.

 Ishrana

U većini slučajeva osobe koje su sklone ekcemima i drugima formama dermatitisa hrane se potpuno normalno i mogu konzumirati sve namirnice. U nekim slučajevima može se pojaviti alergija na određenu vrstu hrane. Pojedine namirnice koje sadrže previše konzervansa i aditiva mogu uticati na stanje kože. Kada je to potvrđeno odgovarajućim alergijskim testovima, hrana na koju postoji alergijska reakcija mora se ukloniti sa jelovnika.

Kupanje

Održavanje svakodnevne higijene je veoma značajno. Kupanje treba da traje od 5-10 minuta kako se koža ne bi isušila, a temperatura vode ne sme da prelazi 32-33oC, kako ne bi izazivala svra