Kako god da nastane, ekcem ili dermatitis se karakteriše sličnim simptomima kod većine osoba. Učestalost i intenzitet pojave karakteristčnih simptoma u toku godine varira i razlikuje se od osobe do osobe. Isto tako, varira i individualni odgovor kože na različite vrste terapijskih pristupa.

Međutim, ono što je zajedničko svima koji imaju ekcem na koži jeste da se moraju pridržavati određenog režima higijene, nege i zaštite kože. Zbog toga smo za vas izdvojili nekoliko korisnih saveta za koje smatramo važnim, ili možda najvažnijim u prevenciji i kontroli ispoljavanja simptoma ekcema.

 Ishrana

U većini slučajeva osobe koje su sklone ekcemima i drugima formama dermatitisa hrane se potpuno normalno i mogu konzumirati sve namirnice. U nekim slučajevima može se pojaviti alergija na određenu vrstu hrane. Pojedine namirnice koje sadrže previše konzervansa i aditiva mogu uticati na stanje kože. Kada je to potvrđeno odgovarajućim alergijskim testovima, hrana na koju postoji alergijska reakcija mora se ukloniti sa jelovnika.

Kupanje

Održavanje svakodnevne higijene je veoma značajno. Kupanje treba da traje od 5-10 minuta kako se koža ne bi isušila, a temperatura vode ne sme da prelazi 32-33oC, kako ne bi izazivala svrab. Za kupanje se preporučuje korišćenje PRIMEDERMA-BIO formulacije bez sapuna, koja ne izaziva iritacije na koži i sprečava dodatno isušivanje. Nakon pranja, važno je dobro isprati kožu i nežno je osušiti tapkanjem bez trljanja.

Odevanje

Potrebno je izbegavati sintetičke tkanine i vunu koja često izaziva iritaciju i svrab kože. Koristiti pamučnu odeću, blaga sredstva za pranje rublja, a rublje nakon pranja dobro isprati. Poželjno je ne koristiti omekšivače rublja. Izbegavati prašnjave i zadimljene prostorije, tepihe, zavese i pokrivače od perja, jer se u njima nalaze grinje koje takođe mogu pogoršati stanje kože.

Rekreacija

Fizička aktivnost dovodi do ublažavanja napetosti i stresa koji u značajnoj meri utiču na stanje kože. Zbog delovanja ultraljubičastih zraka i češćeg boravka na svežem vazduhu, stanje kože se najčešće poboljšava u letnjim mesecima. Potrebno je izbegavati direktno izlaganje suncu i pridržavati se pravila o zaštiti od sunca. Koristiti odgovarajuću odeću, naočare i šešir. Redovno nanositi proizvode za zaštitu kože sa visokim zaštitnim faktorom.

Hidratacija

Hidrirajte, hidrirajte i hidrirajte! Ne postoji ništa dragocenije za kožu sa ekcemom od hidratacije. Posle kupanja, i uostalom više puta u toku dana, redovno koristiti formulu PRIMEDERMA-N. Njena uloga je aktivno obnavljanje lipidnog sloja na površini kože i uopšte, revitalizacija barijerne funkcije kože. Redovnom primenom ove formule očekuje se značajno smanjenje učestalosti pojavljivanja aktivnih simptoma ili, u nekim slučajevima, potpuni nestanak simptoma.

 

Priredila:

Dr Danica Petrović
PRIMEDERMA tim