Atopijski dermatitis (AD) predstavlja hronično, recidivirajuće oboljenje kože, sa dominantno prisutnim svrabom i suvoćom kože. Štaviše, svrab se smatra najkarakterističnijim simptomom AD, tako da se dijagnoza atopijskog dermatitisa ne može postaviti ukoliko svrab nije prisutan. U osnovi AD je poremećaj imunološkog odgovora, sa naslednom sklonošću ka povećanom stvaranju antitela specifičnih za reakcije preosetljivosti.

Svrab i češanje su važni faktori u održavanju simptoma, i mogu imati značajan uticaj na kvalitet života osobe sa AD. Nekada, osobe sa AD ocenjuju kvalitet života u odnosu na prisustvo i izraženost svraba, pre nego u odnosu na izraženost kožnih promena.

U patofiziologiji nastanka svraba, smatra se da glavnu ulogu ima međusobni uticaj ćelija kože, imunološkog sistema i nervnih ćelija koje inervišu kožu, uz dejstvo histamina i drugih medijatora.

Već narušena barijerna funkcija kože, udružena sa svrabom i češanjem, siguran je put u stanje koje se može nazvati začaranim krugom.

Zato, pre svega, nemojte češati kožu sa ekcemom – na taj način svrab neće prestati! Naprotiv, češanjem se koža još više oštećuje, a to može uzrokovati i pojavu infekcije. Umesto češanja pronađite svoj način za kontrolu svraba, kao što su, na primer, hladne obloge, česta hidratacija kože ili upotreba drugih preparata za smirivanje simptoma svraba.

Koristite sredstva za pranje kože bez sapuna, budući da oni dodatno isušuju kožu, što opet dovodi do jačanja neprijatnih simptoma ekcema ili dermatitisa. Birajte sredstva koja ne isušuju i ne iritiraju, već stvaraju zaštitnu emulziju na površini kože i istovremeno povećavaju njenu elastičnost, poboljšavaju hidrataciju i ublažavaju svrab. Posle kupanja redovno koristite odgovarajuće emolijentne kreme za negu i regeneraciju kože. Njihova uloga je aktivno obnavljanje lipidnog sloja na površini kože i uopšte, revitalizacija barijerne funkcije kože.

Ukoliko pravilno održavate i negujete svoju kožu, simptomi ekcema iili dermatitisa biće pod vašom kontrolom.

 

Priredila:
Dr Danica Petrović
PRIMEDERMA tim