Spremamo se za leto: ekcem ili dermatitis u letnjim mesecima

U toku letnjih meseci, posebno tokom boravka na moru, osobe koje imaju problem sa ekcemom ili dermatitisom uglavnom imaju značajno poboljšanje stanja kože. Dolazi ili do potpunog povlačenja neprijatnih kožnih promena, ili se u one velikoj meri smanjuju. Smatra se da pored odsustva stresa – koji je jedan od bitnijih faktora koji utiče na ispoljavanje simptoma ekcema ili dermatitisa – veliku ulogu ima i dejstvo sunčevih zraka na kožu.

Postoje, međutim, i određeni faktori koji u toku letnjih meseci mogu da provociraju pojavu aktivnih simptoma ekcema ili dermatitisa. Na primer, preterana vrućina. Visoke temperature mogu da pogoršaju osećaj svraba kod ekcema. Takođe, i velika vlažnost vazduha može negativno da utiče na kožu sa ekcemom, isto kao i znojenje. Znoj na koži u kontaktu sa odećom, posebno od veštačkih materijala, može dovesti do različitih iritacija i pogoršanja stanja kože sa ekcemom ili dermatitisom. Trebalo bi, takođe, voditi računa i o izboru kozmetičkih sredstava za negu kože u letnjim mesecima. Losioni za sunčanje, repelenti i drugi kozmetički preparati koji se uglavnom koriste u letnjim mesecima, mogu sadržati različite iritanse koji oštećuju kožu, i deluju provocirajuće na ispoljavanje simptoma ekcema ili dermatitisa.

Koje su mere prevencije pogoršanja stanja ekcema ili dermatitisa u toku leta? Pre svega, to je redovna hidratacija kože. Svakodnevno nanošenje odgovarajućih hidratantnih sredstava na kožu je izuzetno važno za održavanje vitalnosti barijerne funkcije kože. Kada je reč o sredstvima za