Primena kortikosteroida u lečenju ekcema

Primena kortikosteroida u lečenju ekcema: prednosti i rizici

Ekcem i druge forme dermatitisa su najčešće hronična inflamatorna stanja kože, sa povremenim javljanjem karakterističnih simptoma, kao što su crvenilo, svrab, prisustvo suve, ogrubele i ispucale kože.

Lek za ekcem još uvek nije otkriven, ali postoji veliki broj preparata čija upotreba dovodi do ublažavanja ili povlačenja aktivnih promena i dugoročno utiče na poboljšanje kvaliteta svakodnevnog života osoba koje imaju ekcem.

Konvencionalni pristup tretmanu ekcema i drugih dermatitisa podrazumeva upotrebu topikalnih kortikosteroida, samostalno ili u kombinaciji sa nekim drugim grupama lekova (antibiotici, antimikotici i sl).

Kortikosteroidi su hormoni nadbubrežne žlezde koji imaju niz veoma značajnih funkcija u organizmu, a njihovo izraženo protivupalno dejstvo učinilo ih je prvim izborom u tretmanu različitih zapaljenskih procesa na koži. U tretmanu ekcema, kortikosteroidni preparati se mogu primenjivati topikalno, na površinu kože, a u slučaju veoma izražene kliničke slike, može biti potrebna i sistemska primena kortikosteroida.

Bilo u obliku masti, kreme ili losiona, kortikosteroidi za topikalnu primenu vrlo brzo ispoljavaju pozitivno dejstvo na smirivanje zapaljenske reakcije. To je možda i njihova najznačajnija prednost pri donošenju odluke o izboru preparata za smirivanje aktiv