Koža je najveći organ čovekovog tela. Ukupna površina kože kod odrasle osobe iznosi između 1,5 i 2 m². Debljina kože se razlikuje u odnosu na delove tela. Najdeblja je na dlanovima, tabanima i leđima, a najtanja na očnim kapcima. Težina kože čini oko 16 odsto ukupne telesne težine. Kao što se može pretpostaviti, koža je veoma kompleksne strukture i ima veliki broj značajnih funkcija. Idemo sada ispod površine, da vidimo kako koža izgleda iznutra.

Koža se, u stvari, sastoji iz tri sloja, koji su u bliskom međusobnom kontaktu. To su: epidermis, dermis i hipodermis.

Epidermis je površinski i jedini sloj kože koji se vidi. Njegova osnovna uloga je zaštitna, jer predstavlja istinsku barijeru između unutrašnjosti tela i spoljašnje sredine. U stvari, ovu barijeru formira takozvana bazalna membrana, i ona se nalazi između epidermisa i dermisa, nešto dubljeg sloja kože. Ovaj sloj kože se može podeliti na više podslojeva, u zavisnosti od toga kakve se ćelije pretežno nalaze na određenoj visini sloja.

Dermis je srednji sloj kože čije su glavne strukturalne komponente kolagen i elastin, odnosno, vezivna tkiva koja daju snagu, čvrstinu, ali i fleksibilnost koži. U ovom sloju se takođe nalaze i folikuli dlaka, lojne i znojne žlezde, a kroz njega prolaze krvni sudovi i nervi koji vaskularizuju i inervišu kožu. U ovom sloju su smešteni receptori za dodir, bol, hladnoću i toplotu. Isto kao i epiderm, i ovaj sloj kože se može dalje deliti na podslojeve.

Hipodermis je najdublji unutrašnji sloj naše kože, koji je sastavljen pretežno od masnog tkiva. Ovaj deo kože je toplotni izolator, odnosno veliki depo energetskog materijala. Štaviše, glavna uloga hipodermisa je u stvari skladištenje energetskih rezervi koje su našem organizmu neophodne za normalno funkcionisanje. Isto tako, hipodermis povezuje kožu sa strukturama za pokretanje, mišićima i kostima, koji se nalaze ispod površine kože.Naposletku, ovaj sloj kože je zadužen i za amortizaciju mehaničkih šokova, kako bi se u razumnoj meri smanjila mogućnost povrede tela.

Zahvaljujući složenoj građi (krvni sudovi, lojne i znojne žlezde, nervi), koža je povezana sa funkcijama celog organizma. Zato se različiti poremećaji unutar organizma mogu odraziti i kao specifične promene na koži. Ne kaže se bez razloga da je koža ogledalo zdravlja. Samo neke od mogućih problema kože su crvenilo, plihovi, suva i ispucala koža, hiperpigmentacije, zaključno sa nešto kompleksnijim procesima, kao što su ekcemi i druge forme dermatitisa.

Najvažnije promene i nesavršenosti kože razmotrićemo u narednim tekstovima, a u sledećoj objavi pročitajte nešto više o osnovnim funkcijama kože.

Priredila:
Dr Danica Petrović
PRIMEDERMA tim

Tekst možete preuzeti i objaviti u integralnom obliku, ali uz korektno navođenje izvora
i nakon što dobijete našu saglasnost: office@primederma.rs