Ako niste znali: ekcemi i druge forme dermatitisa su najčešće hronično, dugotrajno stanje kože, sa karakterističnim simptomima isušenosti, svraba, perutanja, ispucalosti, ogrubelosti i crvenila. Iako još uvek nije pronađen pouzdan lek za ova stanja kože, odgovarajućim principima pranja, tretmana i nege zaista je moguće u značajnoj meri ili u potpunosti popraviti stanje kože i smanjiti intenzitet i učestalost pojavljivanja karakterističnih simptoma.

Tako piše na veb-sajtu PRIMEDERME, i ovo je trenutak da ponovimo. Ako već niste pročitali.

Dakle, ozbiljan problem, sa mnogostrukim uticajima ne samo na izgled kože, već i na svakodnevne aktivnosti, pa čak i psihološku stabilnost kako dece, tako i odraslih.

Sada o izboru proizvoda protiv ekcema i drugih formi dermatitisa. Kako izabrati i, uopšte, šta je važno da znate?

Za sveobuhvatan i delotvoran pristup potrebna su nam najmanje tri proizvoda. Jedan proizvod za TRETMAN, drugi za NEGU, i treći za PRANJE kože.

TRETMAN U svakom slučaju, ukoliko integritet kože nije dubinski narušen, izabrati proizvod koji je prirodnog porekla, koji je bezbedan za upotrebu i koji će bez sekundarnih posledica dovesti do povlačenja aktivnih simptoma.

NEGA Koliko god je važno da se ekcem i dermatitis smire i povuku, isto toliko je važno obezbediti pravilnu negu kože prirodnim formulacijama, za vreme trajanja i nakon završetka tretmana. Na ovaj način se rezultati tretmana održavaju, a bez toga će se simptomi najverovatnije ponovo pojaviti. A to baš i ne želimo.

PRANJE Isto tako, pranje kože u svim fazama tretmana ili održavanja postignutih rezultata je izuzetno važno. Upotreba sapuna za pranje oštećene kože se, blago rečeno, ne preporučuje, zbog toga što sapuni dodatno isušuju kožu i uopšte, mogu da budu ozbiljni iritansi.

Sa izborom proizvoda za treman ekcema neophodan je i oprez. Zbog čega? Zbog toga što oni često sadrže supstance koje, u stvari, mogu da zakomplikuju stanje kože. Ovo se naročito odnosi na korišćenje proizvoda koji sadrže kortikosteroide. Te supstance nisu obavezno štetne, međutim, one najčešće brzo regulišu stanje na površini kože, ali isto tako često, po prestanku upotrebe, problem postane još kompleksniji, a i vidljiviji. Pisaćemo o ovome u narednim tekstovima, pa ćete videti o čemu se radi.

Znači, birati prirodne proizvode, zbog toga što su takvi proizvodi najčešće manje invazivni, bezbedniji za upotrebu u dugom roku, i uopšte, bezbedniji od proizvoda koji sadrže kortikosteroide. Ipak, imajte u vidu i sledeće – kad je nešto deklarisano kao biljni, prirodni preparat, to zapravo ne mora da znači da je apsolutno neškodljivo i bezbedno za korišćenje bez ograničenja. Suprotno od toga – čak i kod takvih preparata nekada je potrebno biti oprezan. U praksi ima dosta takvih primera. Da ih ne navodimo sada.

Dakle, uvek oprez! Oprez i kad vidite da se proizvodi reklamiraju kao 100% prirodni. O tome da li je uopšte moguće napraviti 100% prirodan kozmetički proizvod, na primer, protiv ekcema, mogla bi se razviti ozbiljna rasprava. Međutim, nekada taj znak nose i proizvodi koji u svom sastavu imaju neke izrazito sintetičke, hemijske supstance.

Dakle, oprezno! Isto tako oprezno ukoliko se odlučite za proizvode neregistrovanih proizvođača. Sirovine koje takvi proizođači koriste su najčeće sumnjivog kvaliteta. Veoma je moguće da ovi proizvodi nisu prošli odgovarujuće laboratorijske analize zdravstvene ispravnosti i bezbednosti za humanu upotrebu. Često se i sam proizvodni proces odvija u veoma problematičnim higijenskim uslovima, i zbog toga je najmanji problem koji biste mogli imati to što su ovi proizvodi suštinski nedelotvorni.

Eto. Ostalo je još samo da vam preporučimo neki dobar proizvod. To ćemo svakako učiniti. Ali u narednom tekstu.

PRIMEDERMA tim

Tekst možete preuzeti i objaviti u integralnom obliku, ali uz korektno navođenje izvora i
nakon što dobijete našu saglasnost: office@primederma.rs