Simptomi, uzroci, terapija i prevencija

Promene na rukama i stopalima u vidu ekcema ili dermatitisa se mogu javiti kao posledica intenzivne reakcije imunološkog sistema na alergene ili iritanse iz spoljašnje sredine, ali isto tako mogu biti uzrokovane i određenim unutrašnjim faktorima.

Kada dođe do akutizacije problema, obično nakon kontakta sa iritirajućim agensom, ekcem na rukama i stopalima se manifestuje crvenilom, otokom, svrabom, pojavom mehurića na koži, kao i propratnim vlaženjem, svrabom i ljuštenjem kože.

Ukoliko se izlaganje štetnim faktorima nastavi, dolazi do prelaska simptoma u hronični oblik koji se karakteriše intenzivnijim zadebljanjem, suvoćom, pucanjem i ljuštenjem kože.
Ako se promene na koži javljaju pod uticajem iritanasa iz spoljašnje sredine, onda je po svemu sudeći reč o kontaktnom dermatitisu. Ovaj oblik ekcema je najćešće vezan za određene profesije i zbog toga se popularno naziva “profesionalni ekcem“ (pogađa domaćice, frizere, medicinske sestre itd).

Istovremeno, kontaktni ekcem ili dermatitis na rukama i stopalima može biti posledica alergijske reakcije organizma na činioce sa kojima koža dolazi u kontakt. To može da bude nikl, koji je prisutan u kopčama, šnalama, nakitu, novcu ili metalnim drškama naočara. Isto tako, alergen može da bude i hrom, najčešće kod ljudi koji rade sa cementom, kožom, industrijskim bojama, proizvodima koji sprečavaju koroziju itd. Boje za kosu ili slične supstance prisutne u odeći od veštačkih materijala, takođe mogu izvazvati alergijsku reakciju.

Sve u svemu, uzroci alergijskog kontaktnog ekcema ili dermatitisa na rukama i stopalima mogu se otkriti specijalnim epikutanim testovima za otkrivanje alergena.

Što se tiče smirivanja simptoma i prevencije kontaktnog ekcema ili dermatitisa, zapravo je najvažnije zaustaviti dalje izlaganje kože štetnim agensima koji su u osnovi samog nastanka simptoma. Ukoliko to nije dovoljno da se aktivni simptomi povuku, najčešće se primenjuju topikalni preparati za smirivanje i uklanjanje simptoma. Sasvim retko, u najtežim oblicima, primenjuje se i sistemska terapija.

Istovremeno, oštećena mesta ne bi trebalo prati agresivnim sredstvima za pranje kože, kao što su obični, toaletni sapuni. Neutralna sredstva za pranje kože bez sapuna se u svakom slučaju toplo preporučuju. Preporučuje se i redovna upotreba tzv. emolijentnih krema koje obnavljaju oštećeni barijerni lipidni sloj kože. Istovremeno, takve kreme obezbeđuju koži neophodnu vlažnost i regeneraciju, štite je od isušivanja, kao i od nepoželjnih alergena iz spoljašnje sredine.

Priredila:
Dr Danica Petrović

PRIMEDERMA tim