Kontaktni ekcem na rukama i stopalima

Simptomi, uzroci, terapija i prevencija

Promene na rukama i stopalima u vidu ekcema ili dermatitisa se mogu javiti kao posledica intenzivne reakcije imunološkog sistema na alergene ili iritanse iz spoljašnje sredine, ali isto tako mogu biti uzrokovane i određenim unutrašnjim faktorima.

Kada dođe do akutizacije problema, obično nakon kontakta sa iritirajućim agensom, ekcem na rukama i stopalima se manifestuje crvenilom, otokom, svrabom, pojavom mehurića na koži, kao i propratnim vlaženjem, svrabom i ljuštenjem kože.

Ukoliko se izlaganje štetnim faktorima nastavi, dolazi do prelaska simptoma u hronični oblik koji se karakteriše intenzivnijim zadebljanjem, suvoćom, pucanjem i ljuštenjem kože.
Ako se promene na koži javljaju pod uticajem iritanasa iz spoljašnje sredine, onda je po svemu sudeći reč o kontaktnom dermatitisu. Ovaj oblik ekcema je najćešće vezan za određene profesije i zbog toga se popularno naziva “profesionalni ekcem“ (pogađa domaćice, frizere, medicinske sestre itd).

Istovremeno, kontaktni ekcem ili dermatitis na rukama i stopalima može biti posledica alergijske reakcije organizma na činioce sa kojima koža dolazi u kontakt. To može da bude nikl, koji je prisutan u kopčama, šnalama, nakitu, novcu ili metalnim drškama naočara. Isto tako, alergen može da bude i hrom, najčešće kod ljudi koji rade sa cementom, kožom, industrijskim bojama, proizvodima koji sprečavaju koroziju itd. Boje za