Atopijski dermatitis ili ekcem kod beba i dece

Atopijski dermatitis spada u jedno od veoma čestih kožnih oboljenja. Izraz atopijski ukazuje na to da oboljenje ima nasledni karakter, a u oko 60% slučajeva je udruženo sa drugim alergijskim reakcijama, kao što su alergija na hranu, astma ili alergijska kijavica.

Atopijski dermatitis najčešće pogađa bebe i decu, ali se može nastaviti i u starijoj dobi. Procene su da se javlja kod 10-20% beba i dece u svetu, i kod 2-5% odraslih. Ono što svakako zabrinjava jeste da je broj obolelih od atopijskog dermatitisa u porastu – iako samo oboljenje nije zarazno, i ne može se preneti na drugu osobu.

Zbog čega se atopijski dermatitis ili ekcem najčešće javlja kod beba i dece? Zbog toga što je njihova koža drugačija od kože odraslih osoba. Kao što smo ranije pisali, na površini kože se nalazi hidrolipidni sloj koji štiti kožu od gubitka vlage i neželjenih uticaja spoljašnje sredine. Kod beba, pre svega, ovaj sloj je nedovoljno razvijen, koža je tanja, a znojne i lojne žlezde koje učestvuju u formiranju zaštitnog filma na površini kože su nedovoljno formirane. Zato je bebina koža izuzetno podložna uticajima spoljnih faktora, koji su, kao što smo rekli, pored naslednih karakteristika glavni izazivajući faktori ekcema.

Jedna od osnovnih karakteristika atopijskog dermatitisa ili ekcema kod beba i dece je intenzivan svrab. Još jedna izrazita karakteristika su periodi poboljšanja stanja kože, kada nema vidljivih simptoma, nakon čega dolaze periodi pogoršanja, sa karakterističnom kliničkom slikom.

Sam iz