Alternativna terapija u lečenju ekcema ili dermatitisa

Alternativna terapija u lečenju ekcema ili dermatitisa pre svega podrazumeva primenu topikalnih preparata bez kortikosterioda. Govorićemo, zapravo, o prirodnim alternativama za standardnu terapiju kortikosteroidima. Naime, preparati sa određenim biljnim ekstraktima, biljnim uljima i vitaminima zaista mogu da ostvaruju efekat na koži sa ekcemom ili dermatitisom koji se može porediti sa efektima kortikosteroida u manjim koncentracijama. Istovremeno, takvi preparati nemaju nepredvidiva neželjena dejstva, što može da bude slučaj sa primenom kortikosteroida.

Ipak, nije svejedno koji ćemo prirodni proizvod izabrati. Zapravo, za sveobuhvatan i delotvoran pristup potrebna su nam najmanje tri proizvoda. Jedan proizvod za TRETMAN, drugi za NEGU, i treći za PRANJE kože.

TRETMAN Kada su promene na koži izražene, potreban nam je proizvod koji će smiriti upalne procese, ukloniti svrab i crvenilo, i sprečiti dalje isušivanje i perutanje kože. Ukratko, u ovoj fazi nam je neopohodan proizvod koji će dovesti do povlačenja karakterističnih simptoma ekcema ili dermatitisa.

NEGA Koliko god je važno da se simptomi ekcema ili dermatitisa smire i povuku, isto toliko je važno obezbediti pravilnu negu kože za vreme trajanja i nakon završetka tretmana aktivnih, izraženih promena. Na ovaj način se rezultati tretmana održavaju, a bez toga će se simptomi najverovatnije ponovo pojaviti.

PRANJE Isto tako, pranje kože u svim fazama tretmana ili održavanja postignutih rezultata je izuzetno važno. Upotreba sapuna za pranje oštećene kože se, blago