Alternativna terapija u lečenju ekcema ili dermatitisa pre svega podrazumeva primenu topikalnih preparata bez kortikosterioda. Govorićemo, zapravo, o prirodnim alternativama za standardnu terapiju kortikosteroidima. Naime, preparati sa određenim biljnim ekstraktima, biljnim uljima i vitaminima zaista mogu da ostvaruju efekat na koži sa ekcemom ili dermatitisom koji se može porediti sa efektima kortikosteroida u manjim koncentracijama. Istovremeno, takvi preparati nemaju nepredvidiva neželjena dejstva, što može da bude slučaj sa primenom kortikosteroida.

Ipak, nije svejedno koji ćemo prirodni proizvod izabrati. Zapravo, za sveobuhvatan i delotvoran pristup potrebna su nam najmanje tri proizvoda. Jedan proizvod za TRETMAN, drugi za NEGU, i treći za PRANJE kože.

TRETMAN Kada su promene na koži izražene, potreban nam je proizvod koji će smiriti upalne procese, ukloniti svrab i crvenilo, i sprečiti dalje isušivanje i perutanje kože. Ukratko, u ovoj fazi nam je neopohodan proizvod koji će dovesti do povlačenja karakterističnih simptoma ekcema ili dermatitisa.

NEGA Koliko god je važno da se simptomi ekcema ili dermatitisa smire i povuku, isto toliko je važno obezbediti pravilnu negu kože za vreme trajanja i nakon završetka tretmana aktivnih, izraženih promena. Na ovaj način se rezultati tretmana održavaju, a bez toga će se simptomi najverovatnije ponovo pojaviti.

PRANJE Isto tako, pranje kože u svim fazama tretmana ili održavanja postignutih rezultata je izuzetno važno. Upotreba sapuna za pranje oštećene kože se, blago rečeno, ne preporučuje, zbog toga što sapuni dodatno isušuju kožu i uopšte, mogu da budu ozbiljni iritansi. Štaviše, neadekvatno pranje kože sa ekcemom ili dermatitisom može da poništi svaki postignuti terapijski rezultat.

Još jednom, nije svejedno koje ćemo proizvode protiv ekcema ili dermatitisa izabrati. U svakom slučaju, preporučujemo proizvode proverenih i registrovanih proizvođača: one koji ispunjavaju visoke standarde zdravstvene ispravnosti, koji sadrže najkvalitetnije sirovine, i koji ne sadrže skrivene i moguće štetne supstance. Takvi proizvodi bi trebalo da nastanu u okviru strogo kontrolisanog tehnološkog postupka proizvodnje, i naravno, trebalo bi da budu namenjeni i provereni u terapiji ekcema ili dermatitisa.

PRIMEDERMA 1-2-3 Formula ispunjava sve ove kriterijume, i zbog toga je toplo preporučujemo za PRANJE, TRETMAN i NEGU kože sa ekcemom ili dermatitisom.

 

 

Priredila:
Dr Danica Petrović

PRIMEDERMA tim